Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.    Polityka Prywatności       AKCEPTUJĘ

IV 2020 Innowacja pedagogiczna ”Dzieci łamią przepisy”

Katarzyna Fiebiger - doradca metodyczny edukacji wczesnoszkolnej

Innowacja pedagogiczna ”Dzieci łamią przepisy”

          Trzy koleżanki pracujące w świetlicy w jednej szkole – Szkole Podstawowej nr 4 im. Zdobywców Kosmosu w Koszalinie napisały innowację. Nazywa się ona: „Dzieciaki łamią przepisy – czyli rozwijanie praktycznych umiejętności samodzielności przygotowania zdrowych posiłków w wieku wczesnoszkolnym”. Innowacja ta otrzymała akceptację Rady Pedagogicznej i z powodzeniem była realizowana w roku szkolnym 2019/2020. Była.., bo koronawirus przerwał wszelkie pomysły i zamierzenia, także jej. Pani Alicja Taraba, Monika Gostyńska i Renata Tabaszewska, aby urozmaicić czas swoim podopiecznym najpierw teoretycznie a później praktycznie realizowały swój projekt i z pewnością będą, kiedy powrócimy po czasie epidemii do pracy w szkole. Innowacja dotyczy zajęć kulinarnych z dziećmi. Z pewnością wymaga on wielkiego zaangażowania: kupna produktów, zorganizowania sprzętu i wzbudzenia motywacji do działania chętnych uczniów. Z tym ostatnim nie było żadnych problemów. Dzieciaki szybko i chętnie podchwyciły nową, inną i ekscytującą jak na warunki szkolne działalność. Tym bardziej, że później mogą być pierwszymi degustatorami własnych wyrobów. Dwa razy w miesiącu, chętni uczestnicy zajęć świetlicowych uczą się kulinarnych umiejętności praktycznych, które przygotowują je do samodzielnego życia, ale także rozwijają ich kompetencje matematyczne. Dzieciaki z pełnym zaangażowaniem odmierzają proporcje, dzielą, dodają czy odejmują różnorodne produkty po to, aby przygotować proste ale zdrowe posiłki i przekąski. Wpływa to nie tylko na ich integrację społeczną, sensoryczną i kreatywność, ale także na ich pewność siebie.

W dobie fast foodów, przetworzonych posiłków z niezliczoną ilością konserwantów i składników niesprzyjających zdrowemu odżywianiu, ta propozycja wydaje się być idealną na dzisiejsze czasy. Jako nauczycielka tej szkoły miałam okazję skosztować niektórych wyrobów. Koleżanki zadbały także o to, aby urozmaicić nasze święta w społeczności szkolnej takie jak: Dzień Edukacji Narodowej, Radę Pedagogiczną, Wigilię szkolną czy Dzień Kobiet. Dzieci częstowały nas swoimi wyrobami na pięknie udekorowanych talerzykach. Koleżanki zadbały zatem nie tylko o smak, ale i efekt estetyczny. Uczniowie z mojej klasy uczestniczący w tych zajęciach, byli zawsze podekscytowani. Pozostałym kolegom i koleżankom opowiadali o przebiegu prac i ich efektach. Częściowo jest ona przedstawiana na fotkach, które zachęcam aby obejrzeć a innym nauczycielom pracującym z dziećmi w różnym wieku polecam innowację jako „gotowca” do realizacji:)

Pliki do pobrania
Innowacja pedagogiczna - zajecia kulinarnePobierz